Howard Gardner'ın 23 Mayıs 2009 tarihinde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde Çoklu Zeka üzerine gerçekleştirdiği konuşmanın 1. bölümü.
Bu video kaydını Türkçe dublajlı olarak izleyebilirsiniz.
Çoklu Zeka
Geleneksel anlamda zekâ, sözel/dilsel ve mantıksal/matematiksel yetenekleri sınırlı bir ranj dahilinde ölçen zekâ bölümü (IQ) olarak tanımlanmaktadır (Christison, Kennedy, 1999). Çoklu zekâ teorisinde ise (Gardner, multiple intelligences theory), bir insanın yetenek repertuarının bir takım sözel ve sayısal becerilerin çok ötesinde olduğunu vurgulamaktadır (Saban, 2002:6). Çoklu zekâ kuramına göre; her insan sözel-dilsel, mantıksal-matematiksel, görsel-uzamsal, müziksel-ritmik, bedensel-kinestetik, sosyal-kişilerarası, içsel-özedönük ve doğacı zekâ olmak üzere sekiz zekâ alanına sahiptir (Akt.Oral, Öner, 2005:968).Daha sonra bu sekiz zekâ alanına “varoluş zekâsı” olarak adlandırılan bir alan daha eklenmiş ve zekâ alanları dokuza çıkmıştır (Şahin ve diğerleri 2005:995).
Gardner, çoklu zekânın bir eğitim hedefi olmadığını, zekâ alanlarının hedeflere ulaşmada güçlü bir araç olduğunu belirtmektedir.
Kaynak:
http://home.uludag.edu.tr/users/ucmaz/PDF/egitim/htmpdf/2007-20(2)/M6.pdf
Yorum yapabilmek için Giriş yapmalısınız.
Giriş