Vitamin Öğretmen Portalı

Portalı aktif kullanabilmek için giriş yapmalısınız.

Öğretmenler Forum

Okuma ve Kitap Sevgisi

• Arkadaşlar, okumayı ve kitapları sevdirmeye yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Faydalı yöntemlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

gönderildi
    KARATAY KOCATEPE İLKÖĞRETİM OKULU
    KONYA
  • Arkadaşlar ben çocuklarda okuma alışkanlığını geliştirmek için ayda bir kitabı seçerek hepsine satın alıp belirlenen sürede okuttum. Ardından bunula ilgili sorular hazırlatıp kavanoza attık. Kulüp öğrencileri sınıfa yöneltip sohbet ve ardından kitabı tanıtım formu dolduruldu. Çoçuklar aynı kitabı okuyup konuşmaktan çok zevk aldı.

gönderildi
    KURTULUŞ İLKÖĞRETİM OKULU
    EDİRNE
  • Süper ya!... Çok hoşuma gitti.

gönderildi
    DONANDI TİLLİK İLKÖĞRETİM OKULU
    KARS
  • http://yuzeser.meb.gov.tr/ adresinden kitapların tanıtımı sınıfta yapılabilir, kitaplardan seslendirmeler dinletilerek merak uyandırılabilir.

gönderildi
    İNÖNÜ İLKÖĞRETİM OKULU
    BURSA
  • Bence öğretmen sınıfta öğrencilerine kitap okursa çocukların isteği daha da artar. Örneğin okumalarını istediğiniz bir kitabın bir kısmını sınıfta okuyun, devamını onlar okusun. Ben geçen yıl bir kitabı sınıfta okudum. Çok hoşlarına gitti.

gönderildi
    VALI RECAI GURELI İLKÖĞRETİM OKULU
    MUGLA
  • Bence önce kendimiz ya da aile kitap okumada örnek olmalıyız. Daha sonra gelişim çağı ve ilgisine göre kitaplar seçmeliyiz. Onları sıkmadan okuma ılışkanlığı kazandırmaya çalışmalıyız. Okumanın önemi ile ilgili ilginç anılardan söz etmeliyiz. Özellikle Atatürk'ün kitap okumaya ne kadar önem verdiğini çeşitli örneklerle dile getirmeliyiz.

gönderildi
    Öğretmenler İlköğretim Okulu
    ISPARTA
  • Bence çocuklara kitaptan çok eğitim verilmeli, yanlış düşünüyorsunuz eğitim ayrı yere sahip.

gönderildi
    KOCAMUSTAFAPAŞA İLKÖĞRETİM OKULU
    İSTANBUL
  • Bu konuda MEB'in çok güzel çalışmaları var:

http://simdiokumazamani.meb.gov.tr/ adresinden yararlanabilirsiniz.

gönderildi
    BAKANLIK MERKEZE BAĞLI TAŞRA _ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ
    ANKARA
  • Biz okulumuzda okuma saati uyguluyoruz. Sabahları derslerden farklı olarak her gün olmak üzere yarım saat tüm okul kitap okuyoruz. Ben yatılı okulda çalıştığım için kendi öğrencilerime akşam etütten sonra da yarım saat kitap okuma etkinliği yaptırıyorum.

gönderildi
    75.YIL HASKÖY YATILI İLKÖĞRETİM OKULU
    MUŞ
  • Ben, öğrencilerime kitap okuma alışkanlığını ve sevgisini aşılamak amacıyla öncelikle okul kütüphanesini öğrenci velilerine açtım. Üye kartları çıkarttım ve 3 kitap ve daha fazlasını okuyan velilere üye kartları verdim. İlk 1 ay 4 veli geldi okuma saatlerine, zamanla arttı bu katılım. Akabinde tüm okulda haftanın 1 günü ve 1 saatinde öğretmen idareci ve hizmetliler de dahil olmak üzere okuma saatleri düzenledim. Okuma saati uygulamamız 2 senedir istikrarlı bir şekilde devam etmekte. Çok faydasını gördük.

gönderildi
    ARATOL İLKÖĞRETİM OKULU
    AKSARAY
  • Biz 5-B sınıfı öğrenci-öğretmen-velileri olarak, Eğitim Gönüllüleri Derneğinde her hafta pazar günleri toplanıp, 1,5 saat kitap okuyoruz. Okuma saati bittikten sonra çocuklar eğitici oyunlar oynuyorlar, hazırlanan kek, börek ve meyve sularını içiyorlar. Hem dostlukları gelişiyor hem de kaliteli vakit geçiriyorlar. Bir yıldır bu çalışmayı uyguluyoruz. Ben sonuçtan memnunum. Okulda her sabah okuma saati projemiz devam ediyor. 20 dakika kitap okuduktan sonra derse geçiyoruz. Her hafta bir kitap mutlaka bitiyor.

gönderildi
    CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU
    AFYONKARAHISAR
  • Belirlenen kitapları sınıfça okuyup kitap hakkında tartışıyoruz

gönderildi
    KOÇ İLKÖĞRETİM OKULU
    BURSA
  • Okulumda kitap okuma yarışması düzenledim. Aylık olarak öğrencilerin okudukları kitapların sayfa sayılarını belirliyorum. O ay kazanan öğrenciye KİTAP KURDU BELGESİ veriyorum. Belgeyi de okulun görünen kısmına her ay sonunda asıyorum. Böylelikle bu belgeyi almak ve kendi belgelerinin asılmış olduğunu görmek için tenefüslerde, öğle araları kitap okuyan öğrencilerimi görüyorum. Ay sonunda birinci olan öğrencime belge haricinde hediye vermeyi de unutmuyorum tabi.

gönderildi
    MURATDERE İLKÖĞRETİM OKULU
    BİLECİK
  • Her gün ilk 30 dakika okuma yaptırıyoruz. Öğrencilere hazırlamıs oldugum form ile her gün okudukları sayfayı not almalarını sagladık.... Böylece her ay en cok kitap okuyan öğrencileri belirledik... En fazla okuyan öğrenciye de ödül verdik ödül kitap dışında da bir şeyler olabilir kızlara toka kalemlik v.s,erkeklere top,kalem v.s

gönderildi
    ÇAKILLAR HÜRRİYET İLKÖĞRETİM OKULU
    KONYA
  • Okuma bir yetenek bence.Doğuştan bir okuma isteği varsa ancak o zaman yapılanlar bir anlam kazanıyor.Yani arkadaşlar asla sıradan bir taş parçası "zümrüt" olmuyor.

gönderildi
    İSTİKLAL İLKÖĞRETİM OKULU
    GAZİANTEP
  • Ben çalıkuşu romanın 1. Bölüme kadar okudum daha sonra öğrencilere okuttum. Sonra okuduğumuz bölümleri diziden izlettim, çoook eğlenceli ve etkili oldu, en sonda afiş hazırladık kamran - feride çok etkili oluyor. 5 yıldır uyguluyorum

gönderildi
    UZUNMAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU
    ORDU
  • Arkadaşlar ben iki yıldır bir proje yürütüyorum. Bu projenin adı Kitap Kahramanı Oluyorum. Öğrencileri kitap kahramanlarına dönüştürerek kitap tanıtmalarını sağlıyorum. Öğrenciler okudukları bir kitabın kahramanı olarak kostümlerini giyiyor ve bu kitabı kısaca diğer öğrencilere tanıtarak onların okumlarını sağlıyorlar. Öğrencilerin kostüm giyerek kitap kahramanına dönüşmeri çok hoşlarına gidiyor. Bunun sonucunda başka çocuklar bu kitapları okumak için kütüphanemize gelip kitabı almak istiyorlar. Bu çalışmanın yarrarını gördüm, sizlere de tavsiye ederim.
    gönderildi
    AKÇAABAT ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
    TRABZON
  • Çocuklarda ortak bir okuma kültürü oluşturmak gerekli. Ayşe Kayhan isimli öğretmenimizin yaptığı uygulama bunu geliştirebilr. Okumayan öğrenci konuşamayacak ya da kitap hakkında görüş belirtemeyecektir bu da onun üzerinde okuma yönünde bir baskı oluşturacaktır. Öğretmenin örnek olması da son derece önemli.

gönderildi
    Ayşe Mirici İlköğretim Okulu
    MERSİN
  • Münevver Sağır Hocam etkinliğinizi çok beğendim.

gönderildi
    CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU
    AFYONKARAHISAR
  • Öğrencilerde kitap okuma merakı, zevki oluşturmanın 1. adımı bilerek  veya bilmeyerek, hoşuna gidecek veya gitmeyecek kitaplar seçmesini sağlamaktır. Birincisi biz kitapları öğrencilerin önüne hazır olarak koyuyoruz. Şunu unutmamalıyız ki öğrenci hazır bulduğu bir şey için emek sarfetmek istemez.O nedenle para biriktirsinler. Topluca çocuklar fuara veya en azından kırtasiyeye gidip kendilerine kitap seçsinler. Daha sonra arkadaşları ile isteyen değişsin. Böylece sadece okuma değil en başta sahip olma, beğenme, seçme, sahiplenme, emek sarfetme gibi önemli duyguları da yaşamış olur. 

Ayrıca kitap okuma grubu oluşturulup hafta sonu biraraya gelmeleri sağlanabilir. ben bunu yapıyorum. Evine gittkleri arkadaşlarının annesinin yaptığı poğaçaları yiyerek  meyve suyu içmeleri kitap okumaktan zevk almalarını sağlamakta.    
    gönderildi
    Hatice Mehmet Ekşioğlu ilk.
    ISTANBUL
  • Arkadaşlar, sizleri kutlarım. Bana bir mucize gerekiyor.  :(

gönderildi
    YENİKÖY İLKÖĞRETİM OKULU
    ŞANLIURFA
  • Ben okulumda öğrenci velilerine geri getirmeleri kaydıyla kitap dağıtıyorum.

gönderildi
    SALMANLI İLKÖĞRETİM OKULU
    SANLIURFA
  • Arkadaşlar ben onbeş yıldır bir kitap okumayı sevdirme ve okuma alışkanlığı edindirme uygulaması yapıyorum, yürütüyorum. Öğrencilerime kitap okuyor,okutturuyor ve canlandırma yaptırıyorum. Kitap Kahramanı Oluyorum. Öğrencileri kitap kahramanlarına dönüştürerek kitap tanıtmalarını sağlıyorum. Öğrenciler okudukları bir kitabın kahramanı olarak kostümlerini giyiyor ve bu kitabı kısaca diğer öğrencilere tanıtarak onların okumlarını sağlıyorlar. Öğrencilerin kostüm giyerek kitap kahramanına dönüşmeleri çok hoşlarına gidiyor. Bunun sonucunda başka sınıflardan öğrencilerde bu oyuna katılmak istiyorlar. Bu çalışmanın yararını gördüm, bu uygulamayı 1997 yılında okulumuzda rehber öğretmenliğini yaptığım değerli meslektaşım Reyhan Kartal PAKSOY' la birlikte yapmıştık.Reyhan öğretmenim de halâ (benden daha da başarılı bir biçimde) bu uygulamaya devam ediyor.Sizlere de tavsiye ederim.
    gönderildi
    GÖRÜKLE HAZİNEDAROĞLU ÖZKAN İLKÖĞRETİM OK.
    BURSA
  • Benim gözlemlerim sonucunda gördüm ki "Her insan okumayı sever.Okuma isteği içinde oldukça fazla ama kendine uygun kitabı bulması vakit alıyor.Bunun sonucunda kendi zevkine uygun olmayan kitaplardan dolayı kitap okumayı istemiyor." Her birey isteği doğrultusunda kitap türünü,tarzını keşfedebilirse okumayan kalmaz."
    gönderildi
    KESME YATILI İLKÖĞRETİM BÖLGE OKULU
    ISPARTA
  • Ayşe Kayhan hanımın uygulaması çok hoşuma gitti, aynı kitabı okuyan kişilerle kitap hakkında sohbet etmek benim de hoşuma gittiğine göre bunu denemek de fayda görüyorum, teşekkürler güzel fikirleriniz için.

gönderildi
    MUSTAFA NECATİ İLKÖĞRETİM OKULU
    ANKARA
  • Münevver Hanım,etkinliğinizi çok beğendim. En kısa sürede uygulayacağım. Çok teşekkürler. Ben de bu yıl öğrecilerin her birine 20 kitaplık bir set aldırttım. Verilen sürede hepsi okuyor. Sınıfta değerlendirme yapıyoruz. Ayrıca en çok kitap okuyanı ayın kitap kurdu seçip ödüllendiriyorum.

gönderildi
    ALISUURI İLKÖĞRETİM OKULU
    BALIKESİR
  • Kitap Kurdu Belgesi benim de yapmak istediğim bir etkinlik. Özendirici, güzel bir uygulama olabilir.

gönderildi
    ELLEK ŞEHİT NECMETTİN YILDIZ İLKÖĞRETİM OKULU
    OSMANIYE
  • Kitap okuma alışkanlığının kazandırılması ve sevdirilmesi konusunda okul olarak okul kitaplığımızı velilerimize açtık. Ödünç kitap vererek velilerin ev ortamında ailecek kitap okuma saati de düzenlemelerini istedik. Bekletimizin üstünde talep oldu.

gönderildi
    ÇULFA ŞEHİT HACI ŞAHİN İLKÖĞRETİM OKULU
    AKSARAY