Vitamin Öğretmen Portalı
Portalı aktif kullanabilmek için giriş yapmalısınız.
- Mesleki Gelişim
- Okul Çalışmaları
- İlköğretim Dersler
- Okul Öncesi
- Türkçe
- Matematik
- Sosyal Bilgiler
- Fen ve Teknoloji
- Yabancı Dil
- Bilişim Teknolojileri
- Teknoloji ve Tasarım
- TC. İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük
- Hayat Bilgisi
- Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitimi
- Trafik Güvenliği
- Rehberlik / Sosyal Etkinlikler
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
- Görsel Sanatlar
- Müzik
- Beden Eğitimi
- Düşünme Eğitimi
- Satranç
- Halk Kültürü
- Medya Okuryazarlığı
- Lise Dersler
- Belirli Gün ve Haftalar
- Yeşilay Haftası
- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
- Çanakkale Zaferi
- Bilim ve Teknoloji Haftası
- 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı
- Enerji Tasarrufu Haftası
- 27 Aralık Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi
- Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası
- Öğretmenler Günü
- 10 Kasım
- Cumhuriyet Bayramı
- Kızılay Haftası
- Ankara' nın Başkent Oluşu
- Hayvanları Koruma Günü
- İlköğretim Haftası
- Halk Sağlığı Haftası
- Sakarya Zaferi
- Gaziler Günü
- Dünya Barış Günü
- Vitamin Dünyası
- Öğretmen Eğitimleri
En Çok Okunanlar
- 1. Veli Toplantısı Gündem Maddeleri (31 yorum)25703 kez okunmuş
- 2. öğretmen girişi (5 yorum)14199 kez okunmuş
- 3. Okul İdaresi ile ilgili döküman isteği (10 yorum)6330 kez okunmuş
- 4. Okuma ve Kitap Sevgisi (27 yorum)5268 kez okunmuş
- 5. ÖMGEP'te öğrendiklerimiz (13 yorum)4636 kez okunmuş
- tüm en çok okunanlar
Öğretmenler Forum
- www.vitaminogretmen.com
- Gizlilik ve Güvenlik
- Sebit Hakkında
- Web Siteniz mi Var?
- Yardım & İletişim
- Basın Odası
- Milli Eğitim Bakanlığı
- Türk Telekom
- Sebit
- Bu hizmet Türk Telekom tarafından ücretsiz olarak sağlanmaktadır.
- Öğretmen Destek Hattı 0555 555 24 11
22 Aralık 2011 tarihinde Psikolojik Danışman ve Aile Terapisti Sema Yüce tarafından "Okulda Başarı" konulu Canlı Eğitim gerçekleştirilecektir. Bu Canlı Eğitimde siz değerli öğretmenlerimize okulda karşılaştığınız sorunlara yönelik bilgiler verilecektir. Sizlere daha fazla yardımcı olabilmek adına aşağıdaki sorulara cevap vererek eğitime katılmanızı rica ediyoruz. Cavaplarınızı bu forum için "Yeni cevap ekle" düğmesini kullanarak bize iletebilirsiniz.
Branşınız, yaşınız?
Tam gün eğitim veren bir okulda mı , ikili eğitim veren bir okulda mı görev yapmaktasınız?
Bulunduğunuz bölgede RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi) var mı?
Okulunuzda rehberlik servisi var mı?
Hangi ilde bulunuyorsunuz ve bulunduğunuz bölgenin koşulları nasıl?
Sınıf içerisinde ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?
Sınıf içerisinde karşılaştığınız sorunlara hangi yaklaşımları uyguladınız ve yaklaşımlarınızın sonuçları nasıl oldu?
Sorun yaşadığınız öğrencinin ailesi ile birlikte sorunun çözümü için neler yaptınız?
Sorun yaşadığınız öğrencinin daha önce bir uzman tarafından tanımlanan bir sorunu var mı?
Branş, Sınıf Öğretmenliği
Yaş: 29
Tam gün eğitim veren bir okulda görev yapıyor, ilköğretim 1. sınıfları okutuyorum.
Bulunduğum bölgede RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi) var.
Okulumda rehberlik servisi var.
İzmir’de bulunuyorum. Bulunduğunuz bölgede insanlar tarımda ve sanayide çalışarak geçimlerini sağlıyorlar. Velilerin ekonomik durumları orta sayılabilir.
Sınıf içerisinde özelikle bir öğrencimde karşılaştığım sorunu paylaşmak istiyorum. Bir öğrencim sürekli olarak arkadaşları ile dersin akışını bozacak aktivitelere girmek istiyor. Aynı anda bir arkadaşı ile kağıttan uçurtma uçurmak isterken, bir anda başka bir arkadaşının sırasında oyun hamurunu görmesi üzerine, hemen uçurtma oynadığı arkadaşını bırakarak, oyun hamuru olan arkadaşının yanına gidip, hamurunu izinsiz çıkararak, onunla başka bir oyuna başlıyor. Bu durum başka olaylarla ders içerisinde sıklıkla tekrarlanıp, devam ediyor. Çok çabuk sıkılıyor. Dikkat süresi sınıf içerisindeki akranlarından çok çok kısa. Adeta yerinde duramıyor. Enerjisi hiç bitmiyor. Aslında öğretimimi onun düzeyine uygun bir biçimde bireyselleştirerek veremediğim için kendimi de eleştirmem gerektiğinin farkındayım.
Ders dışında ise, örneğin bahçede, aynı anda birkaç oyunun içerisinde yar almaya çalışıyor. Bu oyunların çoğu kavga ve anlaşmazlıkla sonuçlanıyor. Küfür etme alışkanlığı var. Arkadaşlarına küfür ettiğinde, arkadaşları bana şikâyete gelmeden, o büyük bir çabayla önceden yanıma gelerek “beni küfür etmeye zorladı” diyerek sıklıkla yalan söylüyor. Hiperaktif diyemiyorum. Çünkü bu tanıyı koymak için yeterli değilim.
Rehber öğretmenimizle sürekli iletişim halindeyiz. Ancak rehber öğretmenle görüşmelerinde inanılmaz bir uysallık gösteriyor. Benle özel görüşmelerinde de aynı durum söz konusu. Sanki karşıma başka bir öğrenci geliyor gibi.
Siz ne önerirsiniz?
Değerli Öğretmenlerim,
Bilgilerinizi verirken, sınıfınızın kaç kişilik olduğunu bilmek istiyorum.Yazdıklarınız çerçevesinde belli birkaç yol önereceğim. Bu önerileri alırken, benim bu çocuğu görmemiş ve kendi özel yönlemelerimle tanımamış olduğumu yani belli verilerden eksik olduğumu bilmenizi rica ediyorum.
1-Öncelikle yazdıklarınız dan belli yaklaşımlarınız ve okul rehberlik servisinin çalışmış olduğunu ve henüz yol almadığınızı görüyorum, onun ,için önce RAM dan bir destek alıp, herhangi bir sizi aşan bir durumu var mı bunu tespit edip sonra yapılabilecek şeyleri denemekte fayda var.
2-Olumsuz yoldan ilgi toplayıp kendisine değersizlik duygusu yaşatacak, olumsuz bir alan kullanıyor, bunu kırmak için yapılabildiği olumlu durumları sözel mesajlarla pekiştirmek.
3-Gözlemlediğimiz olumsuz yaklaşımlarını yeniden tiyatral bir şekilde (role- playinglerle) prova edip, olumlu modelli- yaklaşımı yaşantılatmak.
4-Sınıf içinde, bu öğrencinizi sınıfa yüzünü dönerek oturtup, bu öğrenci ile ilgili olumlu duygularını söylemeleri ve onun da içinden her söylenen olumlu sözden sonra ‘’teşekkür ederim ‘’demesi sağlanabilir.
5-Sizin rehberlik servisinin görüştüğümüzden söz etmişsiniz ama görüşmelerinizdeki olumlu yaklaşımın dışında başka tespitlerinizi alamadım. En azında ikili görüşmelerde olumlu yaklaşımını dikkate alarak, bir öğrenci ile ilgili olumlu tespitlerinizi hissettirebilirsiniz. ‘’Etkili İletişim Becerilerindeki’’ etkin dinleme becerilerini kullanarak davranışları üzerinde düşünmesi ve kendi çözümü bulmasını sağlayabilirsini, Etkili İletişim Becerileri programından, bu davranışları düzeltmesine yardımcı olmak için metod 3 yöntemi ve davranış değiştirme tablosunu uygulayabilirsiniz.
6- Eğer tespit ettiğiniz bir öfkesi varsa, ki saldırıların dan bunu hissediyorum, başkalarına ve kendisine olabilir, öfkesi olan kişilere mektup yazdırıp, iki sefer yüksek sesle sanki onlar yanında varmış-duyuyormuş gibi okumasını sağlayıp, kızgınlığını yazdığı kağıdı yırtıp-yakarak, bu kızgınlığını yarattığı ve yaktığı kağıtla bitirdiğini hissettirerek yaşantılatın. Tenefüslerde oyun kurmak, başlatmak ve yürütmek görevini ona verip, başardığı durumlar için sembolik bir ödül ve ayrıcalık verebilirsiniz.
7-Aile ile görüşüp – bu davranış değiştirme tablosun dan yararlanarak-bunu evde de devam ettirerek evde de ödül alması sağlanabilir, Evde öz-saygısını- öz güvenini sarsan, onu şiddete maruz bırakan durumlar varmı tespit edilip yardımcı olunabilir.
a-Anne ve Babanın birbirlerine dönük şiddetine tanıklık etmek,
b-kendisinin şiddete maruz kalması,
c-Kardeşlerinin şiddetine tanıklık etmesi, NOT;Şiddet, fiziksel veya duygusal olabilir fark etmez,
d-Evde duygularının- kızgınlıklarının duyulmaması,
e-Ailede boşanma, şiddet, hastalık, ölüm vb- şiddetli duygusal sorunlar okula bu şekilde yansıyor olabilir.
İfade etmesine ve duygularını doğru, yapıcı ve sağlıklı bir yoldan ifade etmesine fırsat verilebilir.
Oturmayan, anlaşılmayan süreçler için tekrar görüşebiliriz.Denemelerinizin sonuçlarını bilmek isterim. Çalışmalarınızda başarılar dilerim,kolay gelsin..
Görüşmek üzere,
SEMA YÜCE