Vitamin Öğretmen Portalı
- Öğretmene Özel
- Haberler
- Duyurular
- Eğitim Yazıları
- Öğretmen Eğitimleri
- Yıllık Planlar
- Belirli Günler ve Haftalar
- Ocak Ayının İkinci Haftası Enerji Tasarrufu Haftası
- 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
- 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası
- 13 Eylül Sakarya Zaferi
- 19 Eylül Gaziler Günü
- 21 Eylül Dünya Barış Günü
- Eylül Ayının 3. Haftası İlköğretim Haftası
- 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü
- 13 Ekim Ankara'nın Başkent Oluşu
- 29 Ekim - 4 Kasım Kızılay Haftası
- 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
- 10 Kasım Atatürk'ün Ölüm Yıldönümü
- 24 Kasım Öğretmenler Günü
- 12-18 Aralık Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası
- 27 Aralık Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi
- Güvenli İnternet
- Sık Sorulan Sorular
- Öğretmenlerimize Sorduk...
- Tarayıcı Araç Çubuğu
- Masaüstü Uygulaması (Yeni)
- Vitamin Hakkında
- Yenilenen Öğretmen Özellikleri
- Vitamin İlköğretim Nedir?
- Vitamin Lise Nedir?
- Vitamin Yurtdışı
- Vitamin Ön Bellek Sunucusu
- KDU Nedir?
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
Milli Mücadele, Türk toplumunun emperyalizm karşısında verdiği büyük bir varlık savaşıdır ve esir milletlere örnek olmuştur. Bu bağımsızlık mücadelesinde iki büyük rol ise gözüpek bir millet ve geleceği gören, kararlı, azimli bir lider portresi olarak, Mustafa Kemal’e aittir.
Kurtuluş Savaşı’nın miladı 19 Mayıs 1919 kabul edilmekle birlikte, ulu önderin Samsun’a çıkmadan önce gerçekleştirdiği Erzurum ve Sivas Kongreleri de Milli Mücadele yolunda atılmış çok büyük ve kararlı adımlardır.
Osmanlı Hükümeti, Birinci Dünya Savaşı yenilgisiyle birlikte, koşulları çok ağır olan 30 Ekim 1918 tarihli Mondros Mütarekesi’ni imzalamak zorunda kalmıştı. Bu imza, müttefiklerin, güvenliklerini tehdit altında hissettikleri durumlarda, stratejik buldukları herhangi bir yeri işgal edebilecekleri anlamına geliyordu. Oysa işgal devletleri güvenliklerini riske atacak herhangi bir hareket olmaksızın keyfi işgallere çoktan başlamıştı. Mondros Mütarekesi, Osmanlı Devleti’nin sonunun geldiğini belgeliyordu.
Dönemin panoraması
Birinci Dünya Savaşı süresince ulus, olabildiğince yorgun ve yoksul düşmüştü. Onu bu savaşa sürükleyenler ise kendilerini kurtarma ümidiyle yurdu terk etmiş, Padişah Vahdettin ve Damat Ferit Paşa başkanlığındaki hükümet, onursuzca kendi çıkarlarının korunduğu herhangi bir duruma razı hale gelmişti. Ordu yok edilmiş, bütün silah ve cephanelerine el konmuş durumdaydı. İtilaf devletlerinin donanma ve askerleri İstanbul’daydı. Adana Fransızlar; Antalya ve Konya İtalyanlar; Urfa, Maraş, Antep, Merzifon ve Samsun İngilizler tarafından işgal edilmişti. 15 Mayıs 1919’da ise Yunan ordusu İzmir’e girmişti. Yetmezmiş gibi, Hıristiyan azınlıklar da her yerde devletin çöküşünü hızlandırmak için çalışıyorlardı.
İşte tam bu noktada Mustafa Kemal, Söylev’de şu satırları karalayacaktır.
“Bu durum karşısında bir tek karar vardı. O da ulus egemenliğine dayanan, tam bağımsız bir Türk devleti kurmak.
İşte, daha İstanbul’dan çıkmadan önce düşündüğümüz ve Samsun’da Anadolu topraklarına ayak basar basmaz uygulamaya başladığımız karar, bu karar olmuştur.
Ya bağımsızlık ya ölüm!
Bu kararın dayandığı en sağlam düşünüş ve mantık şuydu: Temel ilke, Türk ulusunun onurlu ve saygın bir ulus olarak yaşamasıdır. Bu ilke ancak tam bağımsız olmakla sağlanabilir. Ne kadar zengin ve gönençli olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar toplumlar karşısında uşak durumunda olmaktan öteye gidemez.
Yabancı bir devletin koruyuculuğunu ve kollayıcılığını istemek, insanlık niteliklerinden yoksunluğu, güçsüzlüğü ve beceriksizliği açığa vurmaktan başka bir şey değildir. Doğrusu, bu aşağılık duruma düşmemiş olanların, isteyerek başlarına yabancı bir yönetici getirmeleri hiç düşünülemez.
Oysa, Türk’ün onuru, öz saygısı ve yetenekleri çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir ulus, tutsak yaşamaktansa yok olsun, daha iyidir.
Öyleyse, ya bağımsızlık ya ölüm!
İşte gerçek kurtuluşu isteyenlerin parolası bu olacaktı.
Bir an için, bu kararın uygulanmasında başarısızlığa uğranılacağını düşünelim. Ne olacaktı? Tutsaklık.
Peki efendim, öteki kararlara uymakla da sonuç bu olmayacak mıydı?”
Her ne kadar günün şartları Anadolu’ya ayak basmayı gerektirse de Samsun’a doğru yola çıkış, ani bir kararın sonucu değildi. Aksine, Mustafa Kemal’in uzun zamandır tüm olasılıkları ile düşündüğü, olgunlaştırdığı bir fikirdi. Ulusla bütünleşmeye doğru çıkılan bir yolculuktu.
Vitamin Öğretmen
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili Eğitsel Sınıf Etkinliği Önerileri
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili Kitap Önerileri
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili Şiir Önerileri
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili Vitamin Uygulamaları
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili Eğitsel Sınıf Etkinliği Önerileri
- Öğrencilerinizle, onları yönlendirip modere edeceğiniz bir sınıf açık oturumu düzenleyerek, Kemal Tahir’in aşağıdaki tespiti ile ilgili tartışma ortamı yaratabilirsiniz.
“Mustafa Kemal ihtiraslı bir insan olarak, Anadolu’ya geçmeden önce ve geçtikten sonra, İkinci İnönü’yü kazanıncaya kadar, dünyayı parmağında oynattığını sanan İngilizleri kendi hesabına kullanmayı becermiştir ki, tarihteki büyüklüğünü sadece bu iş bile, onu bütün büyük politikacıların ve devlet adamlarının üstüne çıkarmaya yeter.”
- Öğrencilerinize, TRT’nin aşağıdaki başlıklardaki kayıtlarını dinletebilirsiniz. http://www.trt.net.tr/ondemand/radyo.aspx?GaleriResimKodu=9f089645-39b8-4b64-bb29-bf872bef8f35&MedyaKodu=000f6a48-2493-44a5-8a6f-504dc7c61866
İsmet İnönü Torununa 19 Mayıs 1919'u Anlatıyor
19 Mayıs 1919 - 23 Nisan 1920 Tarihleri Arasını Yaşayanların Anıları (20.08.1982)
19 Mayıs'ın Tarihimizdeki Yeri ve Önemi (19.05.1978)
19 Mayıslar Nasıl Kutlanırdı
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili Kitap Önerileri
İlk Kurtuluş Savaşı romanı; Ateşten Gömlek
Yazarı: Halide Edib Adıvar
Kitabın son sözü, Selim İleri’nin kaleminden; “Ateşten Gömlek, cepheden, romanda anlatılan kişilerle omuz omuza yaşamış birinden gelen bir yapıt. Kurtuluş Savaşı’nın ateşten gömleğinin içinden çıkmış bir roman. Halide Edib Adıvar, her birini yakından tanıdığı roman kişilerini yani silah arkadaşlarını içtenlikle, çağına ve yaşanan acı olaylara sorumlulukla tanıklık ederek anlatıyor. Bağımsızlık savaşımızı bütün gerçekliği ve canlılığıyla anlatan belki de en önemli roman Ateşten Gömlek.
İhtilal ve isyan günlerinden beri koza, kurt, kelebek devirleri tetkik edilen mahlukat gibi Sakarya silah arkadaşlarımın Ateşten Gömlek’te birkaç solgun aksini İstanbul, ihtilal ve ordu günlerinden alıp kağıt üstüne koymaya çalıştım. İstediğim gibi olmadığı için silah arkadaşlarımdan af dilemek isterdim. Bize onlar ilham ettiler.
Mustafa Kemal (Atatürk) ve Kurtuluş Savaşı
Yazarı: Salâhi R. Sonyel
“Mondros Bırakışması’ndan Lozan Antlaşması’na kadar olan tüm Kurtuluş Savaşı sürecinin birçok arşivden derlendiği ve geniş bir bibliyografya ile desteklenerek ortaya konduğu eser, Türk milletinin bağımsızlık savaşını, eşi görülmemiş yüce bir başarıyı üç cilt halinde anlatmaktadır.”
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili Şiir Önerileri
ŞU SONSUZ KOŞU
Samsun'a ayak basmış Kahraman bugün,
Çayır, çimen yeşermiş zafer yolunda
Davul zurna sesinde şahlanır düğün,
Gönlüm coşup öter bir bahar dalında.
Ata'nın rüyasına gelincikler sun,
Emek bahçelerinin güzel gülünü...
Biz sonsuz bir sabahtayız... O uyusun,
Sevincimiz coşturur O'nun gönlünü.
Nasıl çıkmış bir sabah Samsun'dan yola,
Dağlardan dağlara o zafer türküsü,
Şahlanıp bayrak çekmiş her eski kola,
Taze bir bahar açmış yurdun gözünü.
Al bayrağın Ankara Kalesi'nde hür,
Dalgalanmakta altın bir çağa doğru,
Yeni kahramanlar kol kol, boy boy yürür,
Şu karlı dağlardaki bayrağa doğru.
On dokuz Mayıs'ın hür başına çelenk,
Kiraz mevsimi, gençlik ay'ı, gül ay'ı,
Bir bahar bahçesinde gönüller renk renk,
Şu sonsuz koşuya bak, sarmış yaylayı.
Ceyhun Atuf Kansu
ATATÜRK KURTULUŞ SAVAŞI'NDA
Bir gemi yanaştı Samsun'a sabaha karşı
Selam durdu kayığı, çaparası, takası,
Selam durdu tayfası.
Bir duman tüterdi bu geminin bacasından bir duman
Duman değildi bu
Memleketin uçup giden kaygılarıydı.
Samsun limanına bu gemiden atılan
Demir değil
Sarılan anayurda
Kemal Paşa'nın kollarıydı.
Selam vererek Anadolu çocuklarına
Çıkarken yüce komutan
Karadeniz'in hâlini görmeliydi.
Kalkıp ayağa ardı sıra baktı dalgalar
Kalktı takalar,
İzin verseydi Kemal Paşa
Ardından gürleyip giderlerdi
Erzurum'a kadar.
Cahit Külebi
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili Vitamin Uygulamaları
4. Sınıf Sosyal Bilgiler’de Ara: Atatürk ve Milli Mücadele Yılları
4. Sınıf Sosyal Bilgiler’de Ara: İşgalci Devletler
4. Sınıf Sosyal Bilgiler’de Ara: İşgalcileri Vatanımızdan Çıkaralım
7. Sınıf Sosyal Bilgiler’de Ara: Mondros Ateşkes Anlaşması
7. Sınıf Türkçe’de Ara: Atatürk ve Spor
Yukarıda önerdiğimiz içeriğin tümünü bilgisayarınıza indirmek ve çıktısını almak için tıklayınız.
- www.vitaminogretmen.com
- Gizlilik ve Güvenlik
- Sebit Hakkında
- Web Siteniz mi Var?
- Yardım & İletişim
- Basın Odası
- Milli Eğitim Bakanlığı
- Türk Telekom
- Sebit
- Bu hizmet Türk Telekom tarafından ücretsiz olarak sağlanmaktadır.
- Öğretmen Destek Hattı 0555 555 24 11