Vitamin Öğretmen Portalı

Portalı aktif kullanabilmek için giriş yapmalısınız.

Haberler

RSS

"Öğretmenlerin Şartları İyileştirilecek"

Güncelleme: 08.12.2011, 11:32:01

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, Bugün'e yaptığı özel açıklamada öğretmenlerin şartlarının iyileştirilmesi için çalışma yaptıklarını belirtti.

"Çalışma  kapsamında maaşların yükseltilmesi de var" diyen Dinçer, üniversitede öğretmen yetiştiren  programların kontenjanlarının azaltılması için de  harekete geçtiklerini açıkladı.

Van'da sorun psikolojik

Van merkez ve Erciş'te eğitime engel bir durum olmadığını belirten Bakan Dinçer, vatandaşların evlerine bile girmekte tereddüt ettiklerini aktardı. Dinçer, "Orada sorun psikolojik.  Okul binalarında da bunu yaşadıkları için  eğitime başlamak pek anlamlı olmayacaktı" dedi. Bakan, ODTÜ, İTÜ, Sakarya Üniversitesi ve İstanbul  Büyükşehir Belediyesi uzmanlarının incelemelerinin ardından, okulların  açılış  tarihiyle ilgili kesin kararı vereceklerine dikkat çekti. Dinçer, Van'da derslik ve öğretmenlerin kalacağı yerlerle alakalı sorun olmadığının da altını çizdi.

Milli Eğitim Bakanı, atama bekleyen öğretmen adaylarına yönelik 'Başka iş bulsunlar' sözlerini kimseyi incitmek için söylemediğini, sadece durum tespiti yaptığını aktardı. Dinçer, "O sözü söylemekle çok açık bir şekilde sorunu teşhis eden veya fotoğrafı ortaya koyan bir çaba içerisinde oldum. Toplumsal ve sistematik bir sorunla karşı karşıyayız. Nitekim ben soruna karşı tedbirler alıyorum" dedi.

Türkiye'de  insan kaynaklarıyla ilgili  planlama yapılmadığını söyleyen Dinçer, şu anda 264 bin öğretmen adayı olduğunu, her yıl 73 bin öğretmen adayının mezun edildiğini belirtti. Dinçer, "Böyle bir yapı içerisinde bütün mezunları Milli  Eğitim Bakanlığı kadrosuna dahil etme fırsatı olmayacağı için öğretmen planlaması yapmak zorundayız" ifadelerini kullandı. "Hem sayı azaltılmalı hem de  kalite artırılmalı" diyen Dinçer, öğretmen  ihtiyacı  konusunda YÖK ile ortak çalışma yürüttüklerini aktardı. Ömer Dinçer, üniversitelerdeki öğretmen kontenjanlarının azaltılacağını açıklayarak, "Önümüzdeki dönemde hangi alanda ne kadar öğretmen olduğunu kamuoyu ile açıkça paylaşacağız" diye konuştu.

Mesleki eğitime 'katsayı' avantajı

Katsayının kaldırılmasının mesleki eğitim açısından ciddi bir avantaj sağlayacağını bildiren Bakan Dinçer, 28 Şubat ile getirilen katsayı uygulamasının siyasi bir karar olduğunu ancak sonuçlarının ekonomik ve sosyal alana etki ettiğini bildirdi. "Organize sanayi bölgelerine gittiğiniz zaman göreceksiniz, iş adamlarımız ihtiyaç duydukları nitelikli elemanı bulmakta sorun yaşıyor" diyen Dinçer, "İş adamları bu kararın bedelini yüksek maliyetle ve verimli olamamakla ödüyorlar" dedi. 2003 yılında toplam orta öğretim içinde meslek liselerine devam eden öğrencilerimizin oranının yüzde 42'ye düştüğüne değinen Dinçer, dünyayla aramızda uçurum oluştuğunu aktardı. Dinçer, YÖK'ün aldığı kararın çok isabetli olduğunu, meslek liselerinin teşvikinde etkili olacağını belirtti.

Bütün şartlar iyileştirilecek

Eğitimde niteliği belirleyen hususların sadece maddi ödüller olmadığını ifade eden Bakan, "İçinde bulunduğu ortamda kararlara katılmak, yönetimde aktif rol oynamak önemli bir motivasyon aracıdır" diye konuştu. Dinçer, öğretmenlere müjde de verdi: "Öğretmenlerimizin içinde bulunduğu bütün şartları iyileştirmeye çalışacağız. Öğretmenin seçimini, öğretmenin meslekteki yerini, öğretmenin kariyerini, maddi ve manevi ödüllendirmeler arasındaki basamakları ve birçok sorunu birlikte tartışarak çözmeyi amaçlıyorum.Siz daha nitelikli bir öğretmen hayal ediyorsanız, daha yüksek ücretli bir öğretmen hayal edersiniz. Bununla ilgili de çalışma yapıyoruz."

Kaynak: Abbas Güçlü.com.tr

Haber ile İlgili Yorumlar
  • 25 yıldır görev yapan bir öğretmen arkadaşım biz bu demeçleri 25 yıldır dinliyoruz,bu yüzden hiç boşuna ümitlenme dedi.O arkadaşa değil de sayın bakana inanmak istiyorum.Saygılarımla

    gönderildi / 2011-12-09 07:57:00
    BEŞEYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU
    BALIKESIR
  • ümit çalışanım ekmeği yersin doyurmaz, uyumak istersin uyutmaz. İnanmak tabiki serbest onsuz da olmaz. Bizler inanalım kardeşim ne olur ne olmaz.... 

    gönderildi / 2011-12-28 01:56:00
    YENİŞEHİR İLKÖĞRETİM OKULU
    ADANA
  • haaa unuttum yazmayı 33 yıldır bu umutla bekliyorum

    gönderildi / 2011-12-28 01:46:00
    YENİŞEHİR İLKÖĞRETİM OKULU
    ADANA

Haberi Paylaş